Când a fost ultima dată când v-ați examinat acoperișul? Majoritatea proprietarilor se gândesc foarte rar la acest lucru, și asta doar dacă există deteriorări clare și vizibile. Păstrarea acoperișului în condiții optime și mentenanța lui pot ajuta la prevenirea pagubelor cauzate de apă, vânt și zăpadă și pot preveni deteriorarea în timp.

Iată câteva sfaturi de întreținere a acoperișului:
🏠Curățați jgheaburile și canalizările în mod regulat, pe lângă văi, conducte și luminatoare, pentru a preveni deteriorarea. Sunt binevenite verificările anuale asupra gurilor de scurgere pentru desfundarea lor în caz de opturare sau colmatare (se pot aduna frunze, crengi, praf, diferite resturi cărate odată cu apa spre scurgere)
🏠Toaletați-vă copacii. Crengile arborilor pot afecta acoperișul zilnic, dacă îl zgârie în permanență și îndepărtează stratul de protecție superior. Materialul se va degrada mult mai repede și va avea un aspect învechit.
🏠Evitați pe timp de iarnă circulația direct pe acoperiș în vederea deszăpezirii sau altor activități, fără asistență de specialitate; poate fi afectat stratul de învelitoare prin atingerea cu lopata.

Mucegaiul poate fi orice ciupercă care crește pe materiale umede și poate căpăta aproape orice culoare. Ciuperca arata adesea ca o pată si uneori emană un miros de pământ umed – un indiciu care sa ajute la descoperirea lui atunci cand este ascuns sub vopsea sau tapet. Acest lucru se poate intampla atunci cand apa se scurge din exterior – prin podea, pereți, acoperiș sau instalațiile sanitare. Mucegaiul poate crește și răspândi și atunci când nu există suficientă ventilație pentru a scăpa de umezeala produsă de activitățile cotidiene într-o casă, cum ar fi spălarea hainelor sau gătitul.

Sporii de mucegai sunt întotdeauna prezenți în aer liber, dar atunci când cresc în interiorul unei case, numărul lor este de obicei mai mare. Acest lucru poate fi periculos pentru sănătatea unei persoane și pentru integritatea structurală a unei clădiri. O cantitate mare de mucegai poate necesita ajutor profesionist, deoarece poate fi cauzată de o problemă majoră de umiditate sau de o scurgere într-un perete exterior, fundație sau sistem de instalații sanitare